tisdag 25 januari 2011

En ivrig fest


Garntekniken innehöll många moment. Bl a att virka en figur i 3D. Jag virkade efter orden "ivrig" och "fest". Orden associerade jag till champagne som bubblar över. Flaskan är virkad i Drops Cotton viscose och bubblet jag jag virkat med stora luftmaskor av Drops Puddel.

torsdag 20 januari 2011

mera universitets studier


Idag visar jag tvåändsstickning. Den här tekniken har jag länge velat prova på.
Äntligen fick jag möjlighet och tid att lära mig. Det är verkligen ett pille pill! Mönstret är mitt eget men grunderna finns att läsa i boken "Tvåändsstickat" av Birgitta Dandarell. Garnet är ett z-tvinnat garn som är speciellt lämpligt för den här tekniken och är köpt hos Krokmaskan.

onsdag 19 januari 2011

Fler band


De här banden är vävda på en speciell liten vävstol som kallas för "bandvävstol". Vävstolen är ganska stor men väldigt smal. Inspirationen till färgerna i det här bandet kommer från tapeten i vårat sovrum. Bandet är avslutat med små knutar. Ett tunt två-trådigt lingarn.


Även detta bandet är vävt i vävstolen, färgerna är orange, cerise och grönt. Färgkombinationen är ursprungligen från en kudde jag har i min soffa. Vävt i tunt bomullsgarn 16/2
Här är ytterligare ett band vävt i 2-trådigt ullgarn, också i vävstol. Avslutat med snurrade snoddar.

Det är väldigt spännande att arbeta med olika material i samma tekniker. När det gäller vävning är linet min absoluta favorit.tisdag 18 januari 2011

mobilväska


Gårdagen ägnades helt åt härligt umgänge och sömnad med min väninna! Bl a sydde jag mig en liten mobilväska med plats för både kort och pengar. Dekorerad med små matchande pärlor.
Bilder kommer på min väninnas väska...

En liten väska med två fack och knäppe med kardborre.

Hur enkelt som helst. Endast EN söm!!!! Det krävdes dock lite tanke bakom det hela för att få tygstyckena på rätt plats. Fler lär det bli!

onsdag 5 januari 2011

Brickbandsvävning


Ikväll har jag slitit för fullt med att få mina uppgifter klara inför nästa träff på skolan.
Jag har bl a jobbat med band, de här banden är gjorda med en speciell vävteknik som heter Brickbandsvävning. Man trär helt enkelt trådar igenom pappbrickor med hål i. När man väver vrider man brickorna åt ett visst håll för att få ett mönster. Det översta bandet är vävt i mattvarp och avslutat med "fyrflätor" och pärlor. Det nedersta bandet är gjort i 2-trådigt lingarn. Mönster ritar man upp på rutat papper och varpar upp det antal trådar som mönstret ger. Hmmm, det blev visst ingen bra beskrivning.... Kul var det iallafall!

söndag 2 januari 2011

barnsockor
Första delen på textillärarkursen var garnteknik. Det ingick att testa olika tekniker och utlärningsmoment. Bl a skulle vi även sticka en färdig produkt. Helst ett par sockor, man fick utgå från ett mönster, men det skulle omarbetas efter storlek, stickor och maskantal samt efter skiss. Jag valde att sticka ett par sockor och gjorde ett eget mönster i vitt och brunt. Tycker faktiskt de blev ganska söta, lite retrostil. Många ändringar fick göras innan sockan blev bra. Inte helt lätt när man inte får använda sig av ett mönster, men mycket lärorikt!!

lördag 1 januari 2011

Härligt slut på årets sista dag


Årets sista dag avslutades med skidåkning för Thomas och Hillevi (tyvärr äger jag inga, så för min del blev det plugg...) Därefter skottades det fram en uteplats för korvgrillning i trädgården. Invigning blev det också med den snygga eldkorgen som Thomas fyndade i somras.


Kvällen bjöd på lax i glas till förrät, dillkryddad fläskfilé med pommes douchesse och randig chokladmousse.


Stort tack till min underbara familj för ett härligt slut på året!pärlvävIdag jobbar jag med pärlor!
Snart är det dax för träff i Linköping och tenta av. Arbeten ska skrivas och lämnas in, samt givetvis en del litteratur att läsa.
Bl a ska vi ha workshop i grupper och lära oss göra olika flätor, band och snoddar. Jag ska visa hur man jobbar med pärlväv. Två olika vävar tar jag med mig. En med små pärlor och en med lite större. Det svarta påminner nästan lite om nyårsfyrverkeri tycker jag! I den lilla väven har jag använt pärlgarn till varpen och sytråd till att sy fast pärlorna med. I den större har jag använt mattvarp både till varpen och pärlorna.