onsdag 19 augusti 2009

Skördetid

På våren händer det att jag tycker trädgården är alldeles för stor. Då önskar jag att den var liten och nyanlagd. Men på sommaren är den härlig och vi njuter för fullt. Då undrar jag varför jag varje år får de där tankarna... Nu har det mesta blommat över och istället för blomsterprakt finns här mängder av frukt. Idag har jag plockat 3 korgar med sommaräpplet "Transeperance blanche". De ruttnar väldigt snabbt (har redan kastat två skottkärror fulla!) så det gäller att ha tiden att göra något med dem. Imorgon blir det äppelkaka till fikat och så ska vi göra äppeljuice! Receptet har jag fått av min mamma och är gammalt och välprövat.

Äppeljuice

6 l äpplen skärs i bitar med både skal och kärnhus

Häll över 6 l vatten, 1 msk vinsyra, 1 tsk natriumbensoat

Stå kallt i 3 dygn och rör om då och då.

Sila saften

Rör ner 5 dl socker och blanda tills sockret har smält. Frys in saften i burkar.Det här päronträdet är bara ett par år gammalt och i år ska vi skörda för första gången. Min man fick trädet i 40-års present så päronet får han givetvis ha för sig själv! (Man kan ju hoppas att vi får smaka!)

Ett underbart vackert träd med stora saftiga äpplen! Står alldeles i närheten av växthuset.


Nästa vecka är plommen mogna och det ser vi fram emot. Stora gula och saftiga. (Hittade 2 mogna idag, tyvärr var mitt maskätet, så det fick jag kasta.)

6 kommentarer:

Sofias värld sa...

Ja men det är ju så gott att äta äppelmos på gröten på vintern också. Jag menar man kan ju njuta av skörden i princip året om. I och för sig har jag ingen egen trädgård utan äpplen kommer från mina föräldrars trädgård... :)

Anonym sa...

Hei.De Epplen,Pærene og Plommene såg virkelig gode ut.Tusen takk for oppskriften på Juice.Den må jeg prøve en gang.Ha en riktig fin Torsdag.Bodil

Jord under naglarna sa...

Låter jättegott med egen äppeldricka! Jag brukar göra storkok på äppelmos varje höst, då med köpeäpplen eftersom jag inte har egna äpplen.
Jag såg din reastolar också - jättefina!

Claramaja sa...

Åh vad härligt med massa fruktträd i trädgår´n.... det saknar jag å inget gammalt äppelträd som en klematis el klätterros kan växa i :)

Tovepia sa...

Herlig å kune høste av hagen. Igår laget jeg solbærsaft, snart er det klart for eplekaker og plommesaft;) Men tenker likens på våren selv;) Ha ei riktig god helg!

Marina sa...

Det är härligt med all frukt som finns nu. Jag njuter av alla pajer mm man kan göra.
Ha det bra!